Vad är Ashwagandha för något?

Ashwagandha (som heter Withania på svenska), eller indisk Ginseng, är en av de viktigaste örterna från familjen Ayurveda. Just ordet Ashwagandha betyder faktiskt ”den luktar som häst”, vilket kan syfta på aromen som den kan avge, men i första hand är det styrkan som denna fantastiska växt ska skänka. Det är en kraftig buske som växer i norra Indien, och då framför allt kring bergskedjan Himalaya. Dock återfinns örten även i Mellanöstern och norra Afrika. Busken kan nå en storlek på nästan 5 meter i höjd.

Ashwagandha används som medicinalväxt, och då används både blad, bär och rötter. Den har faktiskt använts i över 3000 år, på grund av dess hälsofrämjande egenskaper. Trots att denna fantastiska växt har använts så länge, är den fortfarande ganska okänd i Sverige.

Vad används Ashwagandhan till?

Denna växt, framför allt roten, används i första hand för stress, trötthet och mentala problem. I detta fall kan man inhandla den i både pulverform och kapselform. Det anses att roten är den effektivaste delen på busken.

Innehållet i Ashwagandha (Withania somnifera) är bland annat olika alkaloider. Effekten av dessa alkaloider är att de sänker blodtrycket samt verkar lugnande. Utöver det finns det även withanoider, som är inflammationsdämpande. Därför rekommenderas Ashwagandha till dem som lider av ledgångsreumatism och lupus. Dessutom verkar det som att den kan hämma tillväxten av cancerceller.

Som om det inte redan här låter som att det är en fantastisk växt, kan även tilläggas att den är rik på järn. Därför är den även bra för den som lider av järnbristsorsakad anemi.
Det man kan säga sammanfattningsvis är att denna ört är helt otrolig. Den är heller inte svår att hitta om du söker efter den på nätet. Lider du av något av ovanstående, då har du inget att förlora på att testa. Läs dock föreskrifter innan användning.